Review: Basic-Fit Hilversum

Het straatbeeld van Hilversum vult zich met slanke, fitte mensen (als je de minder fitte mensen er zelf mentaal tussenuit filtert, althans). Hoe komen al die mensen zo goed in vorm? Misschien maakten zij wel van fitness hun basic, bij de Basic-Fit in Hilversum. Overweeg jij ook om je in te schrijven bij de Basic-Fit aan de Herenstraat? Wij vertellen je in deze Basic-Fit review alles wat je moet weten over deze sportschool, zodat je een gegronde keuze kunt maken. Work those leesspieren! 

Inhoud

Bereikbaarheid & openingstijden: ★★★★

Er is één Basic-Fit aanwezig in Hilversum, en deze bevindt zich op Herenstraat 36, 1211 CC. Deze locatie ligt midden in het bruisende Hilversumse centrum, achter de winkelstraat in de Kerkstraat en tussen de Kerkbrink en de Action in. Dit maakt de Basic-Fit een sportschool die vanuit elke wijk in Hilversum relatief makkelijk te bereiken is, zeker met de fiets. Je fiets parkeren kan in het zijstraatje dat leidt naar de Gooische Brink, maar tegen alle regels in zetten de meeste leden hun fiets en scooter doorgaans pal voor de deur. 

Het nadeel van de centrale locatie is dat de parkeergelegenheid voor auto’s beperkt is. Er zijn geen parkeerplaatsen voor de deur, en de dichtstbijzijnde (betaalde) parkeergarages zijn Parkeergarage Gooische Brink en Q-Park Hilvertshof, beide op circa 5 minuten lopen van de fitness. 

Basic-Fit sportschool in de Herenstraat is 24/7 open (enkele feestdagen uitgesloten), dus je kunt er het hele jaar door de hele dag naar hartenlust sporten. Perfect, dus! De openingstijden gelden niet voor de kleedkamers: die zijn doordeweeks geopend van 6:00 tot 22:15 uur en in het weekend slechts van 8:00 tot 15:45 uur. Buiten de kleedkamers bevinden zich voldoende kluisjes die de volledige openingstijden beschikbaar zijn om je spullen in te bewaren. Wel moet je zelf voor een hangslot zorgen. 

Ingang Basic Fit Hilversum
De ingang van de Basic-Fit aan de Herenstraat in Hilversum

Ambiance: ★★★★★

Oranje behoort tot de huisstijl van de Basic-Fit, en het grote voordeel daarvan is dat deze kleur direct een warme, vrolijke en energieke sfeer geeft aan de fitnessruimte. Deze sfeervolle ambiance wordt vergroot door het tapijt en de vloerbedekking met houtlook die de vloer bedekken. Bovendien ontbreekt het deze gym aan het kenmerkende kille TL-licht dat in menig sportschool de boventoon voert. Wat ons betreft een fijne binnenkomer! 

Mede-leden: ★★★

Basic-Fit in Hilversum blijkt dé hotspot voor jongeren. En dan bedoelen we echt jonge jongeren. Op menig uur van de dag vind je er tieners die in groepjes tussen de fitness-apparaten bivakkeren en deze net iets te lang al kletsend bezet houden zonder echt iets zinvols te doen.  

Het grootste gedeelte van de leden valt echter in de leeftijdscategorie 18 tot 35 en kan omschreven worden als ‘serieuze sporter’. In de groepslessen zijn voornamelijk middelbare vrouwen te vinden, die daarbuiten zelden tot nooit de daadwerkelijke trainingsruimte betreden. De verdeling man-vrouw (en alles daar tussenin) is voor een sportschool redelijk in balans, hoewel het percentage mannen in de algemene sportruimtes toch merkbaar hoger ligt.  

Faciliteiten: ★★☆

Je hoopte er misschien al op, en jazeker, in de Basic-Fit in Hilversum vind je sportfaciliteiten. Win! We verdelen de review van de Basic-Fit faciliteiten over 4 verschillende recensies: apparaten, vrije gewichten, groepslessen en personal training. 

Cardio- & fitness-apparaten: ★★★

Deze gym beschikt over een groot aantal apparaten en machines. Goed nieuw, voor wie graag de veilige en gebruikersvriendelijke route van de cardio- en fitnessmachines verkiest boven barbells en dumbbells.  

Ongeveer 75% van de Basic-Fit aan de Herenstraat bestaat uit machines. Een groot deel daarvan bevindt zich op de bovenverdieping, maar op de benedenverdieping naast de ingang vind je ook nog een aantal verdwaalde cardio-apparaten die zelden worden gebruikt. Cardiomachines beslaan überhaupt een groot gedeelte van het totaal, waardoor de mogelijkheden voor de verschillende spiergroepen aan krachttraining beperkt blijven. Zijn hardloopmachines helemaal jouw ding? Dan heb je geluk, want in deze sectie is doorgaans meer dan genoeg vrije ruimte. 

Het populairst zijn de benen- en billenapparaten: hip abductors/adductors, hamstring curl-machines, leg extension-machines en uiteraard de leg press. Van elk zijn er slechts 1 of hoogstens 2 aanwezig, waardoor de wachttijd zeker in piekuren redelijk kan oplopen.  

Vrije gewichten: ★

Een beperkt gedeelte van de sportschool bestaat uit het grove geschut. Hier vind je: 

  • 3 multifunctionele kabelmachines 
  • 4 squat-rekken met barbells en 2 Smith-machines 
  • Een plateau voor deadlifts 
  • Een rij met circa 4 bankjes bedoeld en geschikt voor borstspieroefeningen 
  • Een rij met circa 6 bankjes voor allerhande krachttraining, recht voor de spiegels en dumbbells-collectie 

Is dat genoeg? Nee. Met name de kabelmachines, squat-rekken en zéker de rij multifunctionele bankjes bij de spiegels zijn altijd overvol. Een enkele keer komt het daar bovenop nog voor dat iemand zich misdraagt à la tourist die met een handdoek heel de dag een leeg bedje bij het zwembad claimt. Suboptimaal.

Groepslessen: ★★★?

Basic-Fit Hilversum biedt de mogelijkheid voor groepslessen. Je hebt de keuze uit 9 verschillende klasjes die de hele week op volgens een vast schema plaatsvinden:

  • Bodybalance (60 min.)
  • Bodyjam (60 min.)
  • Bodypump (60 min.)
  • BRN (60 min.)
  • Freedom Pilates (60 min.)
  • Freedom Yoga (60 min.)
  • GRIT Series (30 min.)
  • Xcore (60 min.)
  • Zumba (60 min.)

Bij gebrek aan first-hand ervaring gaan we er maar van uit dat dit degelijke groepslessen zijn. De hordes vrouwen die er op vaste tijdstippen op afkomen spreken in elk geval boekdelen. Dit maakt de groepslessen niet alleen een mooie stap richting een fittere lifestyle, maar ook nog een waardevolle bijdrage aan je sociale leven.  

Personal trainer: ★★★?

Bij Basic-Fit Herenstraat heb je de optie om te kiezen voor een personal trainer. Hier kunnen we kort over zijn, want wij hebben daar natuurlijk geen geld voor. Voor wie net dat beetje extra motivatie en externe kennis nodig heeft voor een succesvol fitness-traject, is de persoonlijke begeleiding van een personal trainer waarschijnlijk een uitkomst. Basic-Fit Hilversum heeft 3 personal trainers in dienst.

Naast personal trainers heeft de Basic-Fit in Hilversum ook een in-house fysio. Hier kun je met blessures of andere lichamelijke klachten terecht wanneer je net iets te hard je best hebt gedaan in de gym. Wel zo veilig! 

squatrekken basic fit hilversum
Squatrekken, deadliftplateau en zicht op de benen-machines

Kleedkamers: ★★★

De kleedkamers van de Basic-Fit in Hilversum zijn ruim, schoon en voorzien van alle gemakken: toiletten, douches, spiegels, een wasbak en een grote hoeveelheid kluisjes. Uiteraard zijn er aparte kleedruimtes voor de heren en de dames, en voor wie zich niet wil binden aan een vaste genderuiting zijn er ook ruim voldoende kluisjes en stoelen buiten de kleedkamers.  

Het nadeel van de kleedkamers (naast de beperkte openingstijden): ze zijn eigenlijk té ruim. De recensent heeft weinig meegemaakt dat zelfs maar de helft van het oppervlak van de vrouwenkleedkamer bezet werd, dus eigenlijk is het zonde van de ruimte. We hadden liever gezien dat deze ruimte benut werd voor extra bankjes en spiegels in de aangrenzende vrije trainingsruimte – wie weet, ooit, in de toekomst.

Drukte: ☆

Het is allemaal heel leuk en aardig bedacht, maar als puntje bij paaltje komt heb je uiteindelijk vrij weinig aan alle fijne faciliteiten en de goede bereikbaarheid als de sportschool zó druk is dat je niet aan je routine toekomt.  

Tenzij je een van de diehards bent die ’s ochtends voor werk/school gaat bikkelen óf geen waarde hecht aan een reguliere nachtrust, kamp je bij de Basic-Fit in de Herenstraat eigenlijk non-stop met een overbezetting aan leden. In de ochtend, in de middag, in de vroege avond of in de late avond – het maakt allemaal weinig verschil. Tijdens de grootste piekuren sta je regelmatig te wachten totrdat jouw machine vrijkomt, en laat je hoop op een bankje bij de vrije gewichten maar gewoon helemaal varen.  

Basic-Fit recensie: ons vlijmscherpe eindoordeel

Of Basic-Fit dé sportschool is voor jou, hangt af van jouw verwachtingen en doelen. De ervaring zal voor een doorgewinterde powerlifter anders zijn dan voor iemand die on the side een beetje in vorm wil blijven. Het eindoordeel van onze Basic-Fit review delen we daarom op in 3 doelgroepen:

De gezelligheids-sporter

Groepslessen, casual sporten (alleen fitness- & cardio-apparaten)

★★★☆☆

De faciliteiten voor jou zijn dik in orde! 3,5 Hilly-sterren.

De goed-op-weg-sporter

Gemiddelde sporter (overwegend fitness- & cardio-apparaten), evt. personal training

★★★☆☆

Een mooie 3,5 sterren, als je er vrede mee hebt dat de vrije gewichten vaak bezet zullen zijn

De fanatiekeling

Gevorderde sporter, overwegend vrije gewichten & kabels, 2+ keer per week

★★☆☆☆

Hmm, misschien is dit niet de sportschool voor jou. 2,5 sterren, totdat er iets aan de drukte wordt gedaan.

Routebeschrijving

Veelgestelde vragen (FAQ)